- March 31, 2023
- Admin
- 0 Comments
- Vinoteca Le Boutique
Cum alegi vinul potrivit, din vinoteca Le Boutique și nu numai
Vinoteca noastră este dichisită cu o selecție specială de licori aurii, roze sau burgundi. Ascunde o colecție atent selecționată de vinuri spaniole, crame românești de soi și alte bijuterii ce așteaptă să fie degustate. Dar ce te faci dacă ești un iubitor al aromelor bahice dar nu știi cum să le potrivești cu preparatele din farfurie? Noi ți-am pregătit o serie de trucuri care să te ajute să alegi vinul potrivit, din vinoteca Le Boutique și nu numai:
1. Mâncarea și vinul trebuie să aibă o ‘greutate’ asemănătoare
Nu, nu va trebui să aduci cântarul de bucătărie la restaurat. Alimentele mai ușoare sunt de obicei cele cu o cantitate mai redusă de grăsimi (cum ar fi puiul, peștele sau salatele) iar cele cu greutate mai mare sunt alimente mai bogate, de regula carnea roșie sau preparatele pe baza de porc.
Alimentele ușoare sunt completate de vinuri mai delicate, alegerea de bază fiind de regula un vin alb, însă există și vinuri roșii ușoare și cu tanin scăzut ce se pot dovedi un răsfăț. La polul opus, vinurile rosii bogate și intense acompaniaza perfect fripturi sau preparate mai dense, transformând aceste mese în adevărate festinuri.
2. Potrivește intensitatea aromei și caracterul
Pentru rezultate optime, aromele trebuie să se completeze armonios. Dacă preparatul ales din meniul Le Boutique este pe bază de citrice, cum ar fi un pește cu lămâie, ideal ar fi ca vinul ales din vinoteca noastră să oglindească de asemenea aceleași note citrice și te vei îndrepta către un pinot gris de exemplu.
Dacă preparatul ales are arome blânde, vinul ales va fi la rândul său fin și suav. Aromele sunt intense și parfumate? Paharul ales alături va fi la rândul său impunător. Dacă ai ales note mai iuți acestea vor dansa de minune cu un shiraz picant și îndrăznețe.
3. Gândește-te la aciditate
Licorile cu o aciditate crescută, cum ar fi rieslingul tânăr, sunt adesea folosite pentru a curăța palatul atunci când mănânci alimente untoase sau cu sosuri bogate. Dacă ai ales o farfurie cu un conținut puternic de acid – cum ar fi o salată cu vinegrettă – se va aduce din vinotecă un pinot grigio uscat crocant. Un truc la care ai putea să te gândești: dacă ai stors suc de lămâie într-o cană de lapte, l-ai bea.
4. Atenție la taninuri
Ca sarea în bucate, cum spune o vorbă. Nimic nu se compară cu brânzeturi maturate combinate cu un pahar de sauvignon blanc. Dar este asta singura combinație? Orice vin ușor dulce precum pinot gris poate funcționa.
Fii atent totuși pentru că sarea poate intra în conflict cu taninul din anumite vinuri roșii (de obicei cele cu note mai puternice și aderente) pentru că aromele se vor ciocni violent.
5. Vinul va fi mereu cel puțin la fel de dulce ca mâncarea servită
Amintește-ți cum este să bei o limonadă acră imediat după ce ai mâncat o amandină. Sigur ai simțit acel șoc în corp doar gandindu-te la asta. Acum gândește-te că ai savura o ciocolată caldă împreună cu o salată acrișoară. Ceva nu se potrivește în ecuație nu-i asa?
6. Sosul este secretul aromelor
Dacă ai ales din meniul Le Boutique un preparat cu sos, gândește-te că acesta va construi o mare parte din aromele dominante. Potrivește sosurile delicate de citrice cu sauvignon blanc și chardonnay. Încearcă sosurile de smântână și ciuperci cu chardonnay și combină sosurile roșii și de carne cu shiraz.
Fara sos? Nici o problemă! Pur și simplu potrivește vinul cu tipul de carne.
Acum că ai deslușit secretele pairing-ului perfect, te invităm să îți testezi noile skill-uri și să faci o REZERVARE. Nu-ți face griji, noi suntem în continuare foarte fericiți să te ajutăm cu recomandări minunate din vinoteca Le Boutique.
Leave a Comment